Baş Dönmesine Hangi Bölüm Bakar?
Baş dönmesi erkek, kadın, genç, yaşlı herkeste görülebilecek bir rahatsızlıktır. Çeşitli sebeplerden dolayı yaşanabilir. Sebebi ufak bir çarpmadan çok ciddi bir hastalığa kadar uzanabilir. Hem kendinizin hem de çevrenizin aynı anda dönmesi sonucu oluşur ve vertigo olarak adlandırılır. Baş dönmesi yaşadığınızda bir yere yaslanıyor yada hareket bozukluğu hissine kapılabilirsiniz. Bununla birlikte yanında mide bulantısı da yaşanabilir. Çok şiddetli bir baş dönmesi ve yanında baş ve göğüs ağrısı, nefes almakta zorluk yaşama, bayılma hissi, nöbetler, kafa karışıklığı, uyuşma, işitme probleminiz varsa mutlaka doktora görünmeniz gerekmektedir.
En yaygın nedenleri migren, alkol ve kullanılan ilaçlardır. Kulaktaki kristallerin oynaması ve yer değiştirmesi sonucunda da baş dönmesi yaşanabilir. Vertigo, Meniere hastalığı yüzünden de başlayabilir. Bazen hiçbir sebep yokken kulak içindeki zarların yırtılması da neden olabilir. Bir başka sebepte akustik bir nöromadır. Bu durum, kulak içini beyne bağlayan sinirlerdeki kansersi tümör anlamına gelir. Nadir de olsa sersemlik, multipl skleroz, inme, habis tümör veya başka bir beyin hasarından dolayı meydana gelebilir.
Hangi bölüme başvurulmalıdır?
Denge sistemindeki bozulmalardan kaynaklanan baş dönmesi, genelde iç kulaktaki yarım daire kanalları, göz, eklemler ve beyincik yüzünden meydana gelir. Beyin ve beyincik ile alakalı olan merkezi vertigodur. Bu durum beyin ile alakalı olduğu için nöroloji bölümü bakar. Hastaların bu durumda şikayetleri yer ayağımı altından kayıyor, boşlukta gibiyim olacaktır. Bu durumlarda baş dönmesi periferiktir. Eğer işitme kaybı ve kulakta çınlama varsa, bunu çok şiddetli ağrı ve baş dönmesi takip ediyorsa KBB’ye gidilmelidir. Beraberinde bulantı ve kusma da olabilir. Doktor tam olarak anlamak adına başınız tam olarak nasıl ve nereye doğru dönüyor? gibi çeşitli sorular soracaktır.
Tedavisi
Tedavi aşamasında gidilen bölüme göre değişiklik olacaktır. Çok basit bir sebepten dolayı da meydana gelmiş olabilir. Hatta tedaviye gerek kalmadan bile düzelebilir. Baş dönmesinin altında yatan sebep kalp krizi riski veya inme ise acil kan transfüzyonu, müdahale veya ameliyat gerekebilir. Dehidrasyonları tedavi etmek amacı ile IV sıvıları verilebilir. Bunun dışında nefes darlığında hastaya oksijen verilir, kulakta olan bir sorundan dolayı ise Dix-Hallpike, Semond denilen manevralar ile tanı konulur ve Epley ve Barbekü manevraları ile birkaç seansta tedavi edilir. Bazen hastalar evde kendileri bile egzersizler ile tedaviyi uygulayabilir.