Egzama İçin Hangi Doktora Gidilir?
Egzama şikayeti nedeniyle başvurmanız gereken bölüm dermatoloji bölümüdür. Ancak bir çok hastanede dermatoloji bölümü cilt ve zührevi hastalıkları veya cildiye hastalıkları adı altında yer almaktadır. Egzama özellikle 30-50 yaşlarda daha sık görülebildiği gibi her yaşta ( kadın/erkek ) görülmektedir. Egzama yani tıp dilindeki adı ”dermatit” erkeklerden çok kadınlarda görülmektedir. Egzamanın sık olarak görüldüğü bölgeler ise genellikle ayak ve ellerdir.
Egzama Şikayeti ile Ne Zaman Dermatoloji Uzmanına Başvurmalısınız?
Cildiniz de kızarıklık, kaşınma, pullanma, içleri su dolu kabarcıklar, deride dökülmeler, yanma, deride kalınlaşmalar, kaşıntıya bağlı olarak kanama ve çatlamalar oluşmuş ise zaman kaybetmeden bir dermatoloji uzmanına başvurmalısınız.
Dermotolojik Egzama Tedavisi
Egzama iç ve dış faktör olarak ayrılabildiği gibi altında yatan nedenleri de farklılık gösterebilmektedir. Alerjisi olan kişiler veya alerjik bir bünyeye sahip olan kişilerde egzama rahatsızlığının görülme sıklığı daha çoktur. Alerjik olan kişiler egzama şikayeti ile dermatoloji uzmanına başvurduğunda gerekli kremleri, losyonları, soğuk kompres, antibiyotikler, ileri derece de olanlara ultraviyole ışınlar ve immunsupresanlar, antifungalar, nemlendirici kremler, dermokozmetik kremler, medikal şampuanlar, pamuklu eldiven ve gerekli durumlarda pansuman gibi tedavi yöntemlerinden birini veya bazılarını uygulayabilir. Ancak alerjik kişilerde dermatoloji uzmanı öncelikle birkaç test yaptırıp, testlerin sonucuna göre sizin neye alerjinizin olduğunu saptaması gerek. Dermatoloji uzmanı yapılan testler sonucunda vücudunuzun neye karşı alerjik reaksiyon gösterdiğini saptayarak sizin için en uygun tedavi yöntemini belirler ve sizden alerjinizin olduğu şeylerde veya gıdalardan uzak kalmanızın önerir.
Egzaman bir çeşit deri hastalığıdır ve mutlaka erken teşhis edilmelidir. Erken teşhiste egzama losyonlar ve kremler sayesinde kontrol altına alınabilir. Egzamalı bölge kesinle kaşınılmamalıdır ve derhal bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Egzama bölgesinin kaşınması hem vücuda yayılması hem de yaraların oluşmasına sebep olmak demektir. O nedenle kesinlikle kaşımamak gerek. Dermatoloji uzmanları egzamanın yol açtığı kaşıntıları önleyebilmek için losyonlar veya kremler önerebilirler. Böylece kaşıntıların önüne geçilmiş olunur, aynı zamanda ise tedavi edilmiş olur.
Şayet ki egzama varlığını gösterdiğinde dermatoloji uzmanına gidilmez ise ve tedavisi yapılmaz ise; deri üzerinde ciddi anlamda hasarlara yol açacaktır. İhmal edilen egzamalar kaşıntı sebebi ile yıllar sürebilen kanamalara ve deride kalınlaşmalar ve koyu deri rengin oluşmasına neden olacaktır. Ayriyeten ise egzamanın yarattığı kaşıntılar gece uyku kalitesini de düşürmektedir.