Guatr İçin Hangi Doktora Gidilir?
Guatr tiroit bezinin büyümesi hastalığıdır. Tiroit bezi boynun ön kısmında bulunmaktadır. Bu büyüme nodüllü ve ya nodülsüz olabilir. Tiroit bezinin üzerinde simetrik olarak nodüller gelişir. Nodülsüz guatr ise tiroit bezi yeteri kadar tiroit hormonu üretemediğinde ortaya çıkar. Hastalık ağrılı ve ya ağrısız olarak seyir edebilir. Tiroit bezimiz metabolizma ve beyin fonksiyonlarımız açısından hayati önem taşıyan hormonlarımızın salgılandığı bir bezdir.
Guatr tamamen iyot eksikliğinden kaynaklanan bir hastalıktır. İyot eksikliğinde tiroit hormonu salgılanamaz ve dolayısıyla beyin tarafından sürekli hormon salgılaması için uyarılmaya devam eder. Devamlı olarak uyarıldığı içinde tiroit bezlerinde büyüme gerçekleşir. Guatr hastalığı iyot eksikliğinde gerçekleştiği gibi iyot fazlalığında da ortaya çıkar.
Guatr hastalığının bir başka sebebi de Hashimoto tiroididir. Hashimoto tirodinde, tiroid bezi bağışıklık sistemi tarafında tahrip edilir ve yeterli hormon üretemez. Belirtilerinde boyunda şişlik, yutma güçlüğü, öksürük, nefes darlığı, kilo alma, aşırı halsizlik görülür. Gebelik de bir diğer guatr nedeni olabilir. Gebelik süresinde salgılanan hormon tiroid bezinde büyümeye yol açar.
Hangi bölüme başvurulmalıdır?
Boyunda şişlik fark edilmesiyle beraber, çarpıntı, sinirlilik, geçmeyen ishal, kabızlık, aşırı uykusuzluk ve ya aşırı uyku hali, ellerde titreme, kilo alma, nefes almada zorluk, yutkunmada zorluk gibi belirtilerde hiç vakit kaybetmeden bir uzman bir hekime başvurulmalıdır. Guatr için Dahiliyeye (iç hastalıkları) başvurmak gerekir.
Tedavisi
Uzman hekim muayene ettikten sonra, tiroit testleri ve tiroid ultrasonografisi yapıldıktan sonra tanı konar. Guatr hastalığının 3 tedavi yöntemi vardır. Bunlar ilaç tedavisi, iyot tedavisi ve cerrahi tedavi yöntemleridir. Bunlardan biri ve ya birkaçı uygulanabilir. Eğer hormon eksikliğinden kaynaklıysa hormon ilaçları kullanılır. Eğer hormon fazlalığından kaynaklıysa,bu fazlalığı baskılayacak olan ilaç ve ya radyoaktif iyot tedavisi uygulanır. Eğer nodüllü guatr var ise cerrahi tedavi yöntemine başvurulur. Cerrahi tedavi yönteminde tiroit bezinin de bir kısmı alınır. Guatr ameliyatlar oluşabilecek bazı komplikasyonlar mevcuttur, bunlar; ses tellerinin hasar görmesi sonucu ses kısıklığı ve ya paratiroid bezlerinin de operasyon sırasında yanlışlıkla alınması durumunda oluşabilecek olan kalsiyum eksikliğidir.