Hepatit B Hangi Bölüm Bakar?
Hepatit B virüsü, karaciğer iltihaplanmasına sebep olan bir virüstür. Oldukça bulaşıcı olan ve çift sarmal DNA ya sahip olan bir virüstür. Başlıca bulaşma yolları; kullanılmış eşyaların paylaşımı, kullanılmış enjektör paylaşımı, annene bebeğe doğum esnasında, güvenli olmayan cinsel ilişki ve kontrol edilmemiş kan naklidir.
Belirtileri arasında, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, kuma, karın ağrısı, ateş, baş ağrısı, deri döküntüsü, kas ve eklem ağrısı ve koyu renkli idrardır. Tüm hepatit pozitif insanlar potansiyel bulaştırcı olarak kabul edilmektedir. Bu hastalık için potansiyel tehdit altında olanlar, sık sık kan ürünü kullanmak zorunda olanlar, güvenlik görevlileri, hemoditaliz hastaları, madde bağımlıları, organ nakli adayları, eşcinseller, dövme yaptıranlar, yetiştirme yurdunda bulunanlardır. Sadece hepatit B değil bütün çeşitleri için aşılar mevcuttur. Mutlaka aşılama yapılmalıdır. Belirtilerden herhangi biri gözlenmeye başladıysa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
Hangi bölüme başvurulmalıdır?
Hepatit B için dahiliye ve ya gastroentereloji bölümüne başvurulmalıdır. Uzman tarafından muayene olduktan sonra kan testi istenir. Kanda da çıktığı takdirde acilen tedavi yöntemlerine başlanmalıdır. Tedavi boyunca hastalık geriler fakat tamamen vücuttan atılması oldukça zor bir virüstür.
Tedavisi
Tedaviye başlandıktan sonra 1-2 ay içerisinde hastalığın belirtileri geriler. Erişkin hastalarda maalesef yüzde 90-95 kadarında taşıyıcılık gelişir. Kan testleri hastalığın tamamen geçtiğini gösterinceye kadar doktora mutlaka gidilmelidir. Kan testlerindeki bozukluğa çok dikkat edilmelidir eğer 6 aydan fazla sürer ise hastalığın kronikleşme ihtimali vardır. Yenidoğan bebeklerde acil temas sonrası tedavisi için bütün gebe kadınlara test yapılıp hepatit B durumuna bakılmalıdır. Bebeklerde hepatit B aşısı doğumdan sonra 24 ve ya 72 saat içerisinde yapılmalıdır. Eğer kişinin ekmek hamuru mayasına karşı yüksek şiddette reaksiyon gösteren bir alerji durumu var ise o zaman kesinlikle hepatit B aşısı uygulanmamalıdır. Olası yan etkileri arasında ağrı, ateş, halsizlik, baş ağrısı gelişebilir. Hepatit B aşısı çocukluk çağı ve risk grubunda yer alan kişilere ücretsiz olarak yapılmaktadır.