Makattaki Kaşıntı Nasıl Geçer?

    27.02.2017
    Makattaki Kaşıntı Nasıl Geçer?

    Yaşam koşulları, beslenme alışkanlıkları ve her şeyden önemlisi de yeterince dikkat edilmeyen temizlik alışkanlığı bir çok bakteriyel hastalıklara ve rahatsızlıklara davetiye çıkarmaktadır. Bunların en yaygını da genellikle halk arasındaki tabiriyle bilinen makatta oluşan mantar sonucunda ortaya çıkan sonu gelmez kaşıntılardır.

    Makat kaşıntısı, çoğu zaman bu durum toplum içinde utanılacak bir durum olarak gözükse de, öyle olmaması gerekir. Zira bu durumun ileri safhaları için tedavisi olunmazsa ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Kaşıntılar bazen hiçbir nedene bağlı olmaksızın meydana gelebilir. Perianal bölgede alerjik durumlarla sık karşılaşılmaktadır. Bu bölgelerde oluşan kaşınma ve yanma durumları genellikle tedavisi olmazsa büyük sıkıntılar doğurabilir.

    Anal kaşıntı yani makatta görülen kaşıntı sorunu, günümüzde erkeklerde daha sık görülmektedir. Ancak hem erkekleri hem de kadınları etkileyebilen bu yaygın sorun, yaş itibariyle en çok 30 ile 50 yaş arasındaki bireylerde görülmektedir. İnsanlar tarafından yeterince ciddiye alınmayan bu rahatsızlık, görüldüğü yere göre ciddi hastalıkların (Hemoroid (Basur), Mayasıl, Anal Fissur, Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinus), Kondilom) habercisi olabilir. Bunun yanı sıra makatta görülen kaşıntının sebepleri arasında sayabileceklerimiz şunlardır: yetersiz temizlik ya da aşırı temizlik takıntısı, anüs bölgesinin nemli bırakılması, dar kıyafetler giyilmesi, kullanılan kalitesiz kadın bağları…

    Kaşıntınız bir hafta ya da on gün içerisinde geçmiyorsa mutlaka bir hekime görünmelisiniz. Makat kaşıntısı için genel cerrahi uzmanlarına muayene olmak gerekmektedir.

    Makat Kaşıntısı Belirtileri

    Makat kaşıntısı, kendisini başta hafif kaşıntılarla gösterir. Kaşınma işlemini çıplak elle ve yahut temizlemek amacıyla çeşitli kimyasallarla kurtulmaya çalışmak hastalığı daha da ileri seviyeye götürür. Böyle olunca daha çok yanma hissi uyandıracaktır. Daha ileri derecelerde tedavi edilmezse kendisini basur olarak da gösterebilir.

    Makat Kaşıntısı Nedenleri

    Kişinin özelliklerine bağlı olarak karakterize alerjik durumları olabilir. Bazen kaşıntı olabilir ve kişi bölgeyi çıplak elle veya tırnaklarıyla kaşımaya çalışır. Bu durum kaşınma hissini azaltsa da yerini daha kötü olarak yanmaya bırakacaktır. Mikrop kapma olasılığını daha da arttıracaktır.

    Kaşıntının sebepleri aslında günlük yaşamda fark etmediğimiz, önemsemediğimiz durumlar neden olabilir. Çamaşır hijyenliğine dikkat etmemek, tuvalet ihtiyacından sonra makat bölgesini iyi temizlememek, başka birinin çamaşırını kullanmak vs. durumları sayılabilir. Bunun yanında temizliğe aşırı düşkün, takıntılı kişilerin o bölgeyi iyi temizlemek amacıyla sabun, ıslak mendil  veya başka kimyasallarla temizlemesidir. Eğer böyle yapılıyorsa, kaşıntıdan kurtulmak yerine daha ciddi durumlara yol açabilir. Çünkü sabun veya başka kimyasallar orada bulunan, cildi koruyan bazı yağları yok eder.

    Makat Kaşıntısı Tedavisi

    Makattaki kaşıntının önüne geçmek için öncelikle sorunun temeline inmekte fayda olacaktır hiç şüphesiz. Her beş kişiden ikisinde veya üçünde sıklıkla yaşanan bu sorunun temeli hijyen eksikliği veya umumi kullanılan tuvalet ortamlarında yaygın görülen bulaşıcı mikroplara dayanmaktadır. Eğer böyle bir şikayetiniz yok ise makattaki temizliğe özen göstererek ve temizlik sonrası o bölgenin tamamen kuru olmasını sağlayarak önlem almanızı önemle tavsiye ederiz. Diyelim ki bu can sıkıcı mikroba çoktan sahip oldunuz ve makatınızdaki sabır zorlayan kaşıntıdan bıktıysanız, bu dertten kurtulmanın, en azından kaşıntıyı azaltmanın yollarına beraber bakmakta yarar olacaktır.

    Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi en çok dikkat edilmesi gereken konu hijyen ve temizliktir hiç şüphesiz. Bunun için de makatı temizleyeceğimiz elimizin temiz olduğundan emin olarak işe başlayabiliriz. Temizliğimizi bol su ile yahut bunun yanında hijyen arttırıcı genital bölge sabunlarını da en azından günde bir defa kullanarak yapmak kaşıntıların azalmasına yardımcı olacaktır.

    Öte yandan kaşıntıya sebep olan bakterilerin makattan tamamen arındırılması için bakterilerle savaşmakta en çok kullanılan ve halk arasında da yaygın olarak bilinen sirke bu sıkıntının giderilmesinde öncü rol oynayacaktır. Sirkeyi temiz bir şişeye alacağımız bir miktar suyun içine yaklaşık yarım çay bardağı kadar dökerek her tuvalet sonrasında makat temizliğinde kullanabiliriz. Zamanla makattaki kaşıntının azaldığını ve bu çekilmez çilenin bittiğini göreceksiniz. Önerebileceğimiz bir diğer doğal temizleme aracı ise karbonattır. Bu iki ürünü bir arada kullanıp temizliğinizi sağlayabileceğiniz gibi yalnızca biriyle de bakterilerin azalmasına ve zamanla yok olmasına katkı sağlayabilirsiniz. Ancak unutmayalım ki bu önerilerimiz halk arasında en çok yaygın olan ve mantar olarak bilinen bakteriyel rahatsızlığa yöneliktir. Yine sizlere en doğru tanıyı koyacak olan doktorunuzdur hiç kuşkusuz.

    Doktorunuza gitmeden kendinizin de çıkaracağı raporlar tedavi süresini de azaltabilir. Örneğin eğer karakteristik bir dermatolojik sorununuz yoksa ki bu yaptıracağınız alerji testinden çıkacaktır, yeni kullanmaya başladığınız bir ilaç ya da merhemin adını, ne sıklıklarla kullandığınızı bildirebilirsiniz. Bunun yanında tükettiğiniz yiyecekleri ve besinleri bildirebilirsiniz. Doktorun muhakkak bir fiziki kontrolü olacaktır.

    Fiziki kontrollerde sadece kaşıntı olan bölgeyi değil vücudun diğer bölgelerini de kontrol etmesi gerekir. Bu bölgeler el ve ayak tırnaklarına bakılmalıdır. Eğer el ve ayak tırnaklarında oluşan mantar hastalığı varsa hem makat bölgesi için hem de mantarın geçmesi için ilaçla tedavi yöntemine başvurulur. Hafif dereceli kaşıntılar için doktorun tavsiye kremleri yeterli olacaktır.

    Doğal Tedavi Yöntemleri

    Sarımsak

    Bir hafta boyunca aç karnınıza olacak şekilde her ün 2-3 adet sarımsak tüketin. Bir sarımsağı ezip, yarım bardak su ile karıştırıp içine karanfil atarak da içebilirsiniz. Yalnız bu karışımı da aç karnınıza içmenizi öneririz. Sarımsak, ağrı kesici özelliği ve anti-bakteriyel özelliği sayesinde kaşıntınızın azalmasını sağlayacaktır.

    Hindistan Cevizi Yağı

    Sızma Hindistan cevizi yağından her gün 2-3 yemek kaşığı içebilirsiniz. Hindistan cevizi yağı ile makat bölgenize masaj yapmanız da kaşınıtınızın azalmasında faydalı olacaktır. Vücudunuzdaki mantar, bakteri ve mikropları temizler, cildinizin rahatlamasını sağlar.

    Aloe vera

    Önce Aloe vera yapraklarının dikenlerini kesmelisiniz. Ardından içindeki sıvı ile kaşınan bölgeye masaj yapmalısınız. Bu uygulamayı günde 2 defa tekrarlamanız mümkündür. Ayrıca Aloe vera vücudunuzdaki tahriş olmuş bölgeleri kolayca onarır.

    Yoğurt

    İçindeki iyi bakteriler sayesinde, makat kaşıntınıza iyi gelen besinlerden birisi de yoğurttur. Kaşıntı olan bölgeye bir miktar yoğurt sürün ve 15-20 dakika kadar bekleyin. Daha sonra bu bölgeyi ılık su ile durulayın. Yoğurdu yiyerek de kaşıntı sorununuzu azaltabilirsiniz. Günde 1 kase kadar tüketmek, faydalı olacaktır.

    YAZAR BİLGİSİ
    Modanium Özel
    Modanium özel yayınıdır - Doğada seçimi kadın yapar !
    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.