Mide Kanserine Hangi Bölüm Bakar ?
Mide kanseri sindirim sisteminin alanından dolayı gastroenteroloji bölümünün, onkolojik bir vaka olmasından dolayı ise onkoloji bölümünün alanına girmektedir. Genel cerrahi onkolojisi de bu hastalıkla ilgilenmekte ve bu bölümlerin uzman hekimleri tanı ve tedavi işlemlerini gerçekleştirmektedir.
Mide yiyeceklerin fiziksel ve kimyasal sindiriminin önemli ölçü de meydana geldiği ve diyaframın altında bulunan önem arz eden bir organdır. Mide almış olduğu besinlerin protein sindirimini gerçekleştirmekte, yağların parçalanması için gerekli enzimi iletmekte ve son zamanlar da sıklıkla sağlık haberlerinin başın da yer alan B12 emilimi için gereken intiristik faktörü salgılamaktadır. Bunun gibi bir çok nedenden dolayı mide önemli işlevlere sahiptir. Kanserli mide de, mide hücreleri (kanserli mide hücreleri) kontrol dışı çoğalmakta ve gerekli işlevlerini yerine getirememektedir.
Mide kanseri yaşla beraber ilerlemekte ve 55 yaş üzerin de daha sık görülmektedir. Ayrıca erkekler de kadınlara göre daha fazla görülmektedir. Mide kanserinin oluşmasının önlenmesin de doğru beslenme çok önem taşımaktadır. Özellikle bol sebze ve meyveyi diyetine ekleyen kişiler de mide kanseri riski azalmaktadır. Bu nedenden dolayı günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmelidir. İşlenmiş gıdaların sıklıkla tüketilmesi mide kanseri riskini artırmaktadır. İşlenmiş et, tuzlu ve salamura yiyeceklerin sık tüketilmesi de mide kanseri riskini artırmaktadır.