Norveç Orman Kedisi Özellikleri ve Bakımı
Norveç mitolojisinde adından sıkça bahsedilen, masallara konu olan, uzun tüyleriyle ve sevimli görüntüsüyle Norveç Orman Kedisi olarak bilinen kedi ırkının asıl adı bilimsel olarak “felis catus” veya “Norwegian Forrest”tir. Norveç orman kedilerinin ırkının tam olarak nerede ortaya çıktığı bilinmese de Vikingler’e dayandığı söylenmektedir.
Norveç orman kedisinin; Vikingler’in Rusya, Türkiye, İngiltere, İspanya gibi ülkelerin denizcileri tarafından Norveç’e getirdiği kedi ırkları ile, Romalılar’ın Mısır’dan getirdiği kedi ırklarının Norveç’e bırakmasıyla birlikte çiftleşerek ortaya çıktığına inanılır. Bu türün, özel bir tür olarak ilk tanınması 1930’lu yıllara denk gelir.
‘Norwegian Forest Kedi Kulübü’ 1943 yılında kurulmuş ve bu tür ilk kez 1938 yılında Oslo’daki bir kedi şovunda tanıtılmıştır. 2. Dünya Savaşı sonrasında tür yok olmanın eşiğine gelmiştir ve başka bir kedi türü olan ‘Norveç Kısa Tüy’ türüyle yapılan çapraz çiftleştirmeler, türün saflığını tehlikeye sokmuştur. 1970’lerde Norveç’li kedi severler türün devamını sağlamak için dikkatli bir üreme programı başlatmışlardır. Tür 1980’de Amerika’ya ulaşmıştır ve aynı yıl ‘Norwegian Forest Sevenler Derneği’ kurulmuştur. Dernek bu türün Kuzey Amerika kayıtlarında tanınması için uğraşmıştır. 1993 yılında CFA yarışmasına katılmaya hak kazanan bu kedi türü, 1995 yılında ACA tarafından dünyaya tanıtılmıştır.
Fiziksel Özellikleri
Norveç orman kedi ırkının ilk oluşumların da tüylernin kısa, günümüz de ise oldukça uzun olmasının sebebinin Norveç’in hava şartlarına uyum sağlamak amacı ile evrimleşerek uzadığı düşünülmektedir. Tüylerini sıcak yaz aylarında, kışın hava şartlarına uyması daha da gürleşmesi için dökerler (tamamen olmasa da gözle görülür bir kısalma olur). Boyun bölgesinde ki tüyleri ise kış aylarında daha belirgin bir renk ve koyuluk alır. Tüylerinşn rengi genel olarak siyah, kahverengi, çikolata, tarçın ve krem rengindedir. Norveç orman ledileri diğer ırk kediler gibi sudan çekinmezler, göle girip kendilerini doyurmak adına balık avlayabilirler. Kendilerini hava ve ortam şartlarına ayak uydurmak için geliştirdiklerinden dolayı yüksek ağaçlara hızlı bir şekilde tırmanabilir ve avcılık konusunda oldukça iyidirler. 8-9 kiloya kadar çıkabilen Norveç orman kedileri güçlü kas yapıları ve üçgen suratları ile dikkat çekerler.
Kendi avladıkları balıkları yiyebilmeleri adına çeneleri büyük ve yanakları dolgundur. Avlarını daha iyi duyabilmek adına da kulakları dik ve sivridir, soğuk geçirmesine karşı da içleri tüyle kaplıdır. Kedilerin yönlerini bıyıklarından geçen titreşimle sağladıkları bilimsel bir gerçektir ve bu ırk kedilerin bıyıkları oldukça uzundur bu da avcılıkta onları üst sıraya taşımaktadır. Gözleri badem şeklinde, altın rengi, mavi veya yeşil olarak oldukça geniştir. Daima dik ve kalın olan kuyrukları, gövdeleri kadar uzundur. Kuyruk denge sağlamak adına oldukça önemlidir ve soğuktan korunmak adına çok tüylüdür. Patiler ise diğer kedi ırklarına göre neredeyse 2 kat büyüktür. Avcı kimliğinden asla vazgeçmeyen Norveç orman kedileri, kendilerinden daha büyük hayvanları avlamak adına kovalarlar, ancak insanlara karşı saldırgan olan bir tür değildir.
Çocuklarla ve Diğer Hayvanlarla İletişimi
Eğer bu kediye sahipseniz ne kadar sevgi dolu, sıcakkanlı ve uysal olduğunu görürsünüz. Sahiplendiği aileyi çok koruyucu olurlar, bölgelerini korumak onlar için oldukça önemlidir. Eğer bu kediye sahip olmak istiyorsanız, bahçeli bir evinizin olması kediniz için idealdir. Ağaçlara tırmanmalı, yeterince koşacak alanı olmalıdır ki kendilerini rahatlatabilsinler. Oyun oynamayı çok seven bu tür, oyuncakları canlı varlıklar olarak göreceği için avlamaya çalışabilirler. Saklambaç oynayabileceğiniz bir kedi türüdür, kaçın ve bırakın o sizi bulsun. Çocuklar ile arası oldukça iyidir, onları arkadaş gibi görecekleri için eğlenceli vakit geçireceklerdir. Bahçeli bir eviniz yok ise eviniz de bu sevimli kedinizin oynanabilmesi için yer açmalı, alabileceğiniz en uzun ve karmaşık kedini ve çok fazla oyuncak almanız gerekmektiğini söyleyebiliriz.
Bakım
Norveç orman kedilerinin ortalama ömrü 12-16 yıl arasıdır. Erkek kediler 4 ila 9 kilo arasında olurken, dişiler 3 ila 7 kilo arasındadırlar. Doğduktan 3 ay sonra tüyleri çıkmaya başlar ve hızla uzar. Genetik olarak kalp ve böbrek hastalıkları sıkça görülmektedir. Norveç Orman Kedisinin uzun tüylerinin sağlığını koruması açısından haftada 2 ila 4 kez taranmalı, ölü tüyleri atılmalıdır. Diş eti hastalıklarından korunmak için dişleri taranmalıdır. Tırnaklarının 2 hafta da bir kesilmesi gerekmektedir. Gözlerinin etrafı herhangi bir akıntıya karı temizlenmelidir ki enfeksiyon oluşursa diğer göze sıçramasın. İçi tüylü kulakları hafta da 1 kez kontrol edilmeli, pislendiği görülürse ufka bir bez yardımı ile temizlenmelidir (kulak çubuğu kediler, köpekler üzerinde kullanılmamalıdır). Kum kapları her gün düzenli olarak temizlenmelidir, temizlenmediği takdir de diğer tüm türler de olduğu gibi sizi cezalandırmak adına evin herhangi bir yerine pisleyebilirler. Pek fazla sesi çıkmayan Norveç orman kedileri ne kadar sıcakkanlı, sevecen olsalar da, ona zarar verdiğini fark ettiği an saldırmaktan çekinmezler ve ciddi yaralanmalara sebep olabilirler.
Beslenme
Diğer tüm kediler ve köpekler de olduğu gibi mümkün olduğunca ev yemeyi vermemeye çalışılmalı. Hem tüy dökümünü fazlalaştırsrak kalitesi bozulmuş olur, hem de sağlığı tehlikeye girebilir. Yavru ise yavrular için küçük ebatlarda olan mamalar tercih edilmeli ki, yemeleri kolay olsun ve dişleri zarar görmesin. Tüy dökme mevsimi dışında, besin kaynaklı tüy dökümü sorunu yaşanıyor ise 1 yumurta haşlanıp kabukları soyularak inçe toz haline getirilebilir, o an hangi öğün yenecekse o mamasına karıştırılabilir. Kedilerin doyma iç güdüleri pek olmadığı için mama kabında sürekli mama bulundurmanız, kedinize kilo aldırabilir. Veterinerinizin önereceği miktarları aşmamanız önemlidir.