Varis İçin Hangi Doktora Gidilir?
Varis aslında toplardamar genişlemesidir. Ortaya çıkma sebebi de kılcal damar rahatsızlıklarıdır. Toplar damar kapakçığının hareketi bozulduğu zaman kirli kan yukarı çıkamadığından dolayı geri kaçar bacaklardaki damarları genişletir ve yaralar oluşur. En başta gelen nedenleri, hareketsizlik, çok uzun süre ayakta çalışmak, dar çoraplar kullanmak, gebelik, aşırı kilo, kadın olmak, genetik faktörler, ilerleyen yaş, doğum kontrol hapı kullanımı, topuklu ayakkabı giymek, çok sıcak suyla yıkanmak, kronik kabızlık, bacak adalelerinin zayıf olmasıdır. Varisten korunmak için ayaktayken hareket etmeden fazla durmamaya özen göstermeli, bol bol yürüyüş yapmak, fırsatını buldukça ayakları uzatmak ve uzun süre oturmamak gerekir. Varis bacaklarda ağrı, dolgunluk, gece krampları, karıncalanma, uyuşukluk, ayak bileklerinde şişlik görülür.
Hangi bölüme başvurulmalıdır?
Varis hastaları öncelikle, kalp ve damar cerrahisindeki doktora başvurmalıdırlar ve bir uzman tarafından muayene edilmelidirler. Tam olarak tanı konduktan sonra varis tedavisine başlanmalıdır.
Tedavisi
Varislerin birçok tedavisi vardır. Büyüklüklerine ve şiddetine göre yöntem değişir. Eğer bacakta bulunan varisler çok büyük ise, bacakta bulunan en büyük damar olan “safen ven” çıkarılabilir. İşlem cerrahi olarak yapılır ve 1-1,5 saatlik bir zaman alır. Kasık ve ayak bileğinden 2 küçük kesik atılır ve bir tel yardımıyla toplar damar çıkarılır. Bir başka yöntem skleroterapidir, en sık uygulanan metot dur. Kimyasal bir solüsyon varisli damarın içine enjekte edilir ve damarın kapanması sağlanır. Anestezisiz bir uygulamadır. Lazer termal ablasyon, lazer ışınları varis üzerine atılır böylece varis yok edilir. Endovenöz termal ablasyon, yoğun ısı kullanarak daha büyük venleri yok eder. Radyofrekans termal ablasyon, ısı yerine radyofrekans dalgarı uygulayarak damarın kapanması sağlanır. Endovenöz lazer ablasyon, toplardamarın içerisindeki hastalıklı olan kısma çıplak lazer enerjisi uygulanır. Endoskopik perforan ven damar cerrahisi, ileri derecede ülserleşmiş varislerde uygulanan bir yöntemdir. Son olarak ambulatuvar flebektomi tedavisinde, küçük kesikler açılır ve küçük venler çıkarılır. En başarılı sonuçlar veren varis tedavisi yöntemidir. Ağrılar ciddi oranda azalır ve varis görüntüsü düzelir. Tekrar varis oluşumu ihtimali çok düşük bile olsa maalesef vardır.